Che Guevara Hayatı
1960’lı yıllarda başkaldıran gençliğin politik simgesi olan Arjantinli özgürlük savaşçısı Guevara Küba Devrimi’nde (1954-56) Fidel Castro’nun yanında savaştı. “Che” kuramsal makaleleriyle Latin Amerika ülkelerinde bağımsız bir Marksizmin gelişmesine önemli katkılarda bulundu.
Ernesto “Che” Guevara Serna bir çay plantasyonu sahibinin ilk oğlu olarak Rosario/Arjantin’de dünyaya geldi. İki yaşındayken yakalandığı astım hastalığından ömür boyu kurtulamadı. Dört kardeşiyle birlikte Cordoba eyaletinin dağlık bir bölgesi olan Alta Gracia’da büyüdü. Ancak ordunun şiddet eylemleriyle iktidarda kalabilen yönetici kesime kesinlikle karşı olan annesiyle babası, Ernesto’ya liberal bir görüş kazandırdılar. Buna karşın Ernesto dokuz yıl boyunca (1944-53) ülkenin en varlıklı ailelerinden birinin kızı olan Chichina Ferreyra’yı büyük bir aşkla sevdi.
1947-54: Devrimci Che Guevara Gelişimi
Ernesto Che Guevara, Buenos Aires’te tıp eğitimini sürdürürken Latin Amerika’yı boydan boya dolaştı ve bu arada kırsal kesim halkının yoksulluğuyla olduğu kadar bölgenin gerçek yerlileri olan Kızılderililer’in sefaletiyle de tanıştı. Marksist devrimci Guevara’nın doğum tarihi ve yeri 1954 Guatemala’dır. Söylentilere göre genç Guevara burada bir aşk ilişkisi içinde bulunduğu Hilda Gadea Acosta’dan etkilenmişti.
1954-56: Küba Devrimi ve Che Guevara
Guatemala’da başarısızlıkla sonuçlanan devrime katıldıktan sonra Ernesto Che Guevara Meksika’ya kaçtı. Fidel Castro ile ilk kez burada karşılaştı. Kübalı Fidel Castro o sıralarda diktatör Fulgenico Batista y Zaldivar’ı devirmeye hazırlanıyordu. Devrimin ancak savaşla gerçekleşebileceğine inanan Ernesto Che Guevara, Fidel Castro’ya katılarak 1956 Aralığında başlayan Küba Çıkartmasında yer aldı. İki yıl boyunca süren silahlı çatışmalar sırasında Guevara kendisine korkulan bir gerilla komutanı olarak isim yaptı. Bu çarpışmalar sırasında partizanlara katılan öğretmen Aleida March de la Forre ile 1959’da evlendi.
Diktatör Batista kaçtıktan (31.12.1958) ve Guerillero’lar zaferle Havana’ya girdikten sonra Guevara Paredön’u uyguladı: acımasız bir temizlik hareketiyle birkaç bin kişiyi katlettirdi. Hedefi her tür muhalefeti ve düzenli ordunun subaylarım etkisiz hale getirmekti. Devamını Oku