Hatay Gezilecek Yerler

Akdeniz’in en doğusunda bulunan Hatay büyük tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ülkemizin belki de en eski ve tarihi bölgelerinden biridir. Kendine özgü tarihi ve insani dokusu ile başlı başına bir dünya örneği oluşturan Hatay’ı gezmek ve insanlarını tanımak Türkiye’yi keşif için yola çıkmış gezginler için kaçınılmazdır.

Tarihi M.Ö. 8000’e kadar dayanan Hatay’ı en özgün yapan özelliği ise insani dokusudur. Uzun yıllar boyunca birçok dine ve medeniyete ev sahipliği yapmış Hatay’da bugün insanlar belki de dünyada en zor olan şeylerden birini başararak huzur ve hoşgörü içinde yaşamaktadır. Unesco’nun geçtiğimiz yıllarda barış kenti olarak seçtiği Hatay bu bakımdan hoş sohbetli ve birbirinden farklı insanlarıyla anlayışı öğretmektedir. Ayrıca insanların bu kadar iç içe ve hoşgörü ile yaşamasının bir sonucu olarak Hatay’da bulunan tarihi eserlerin çoğu yıkılmadan ve değiştirilmeden günümüze kadar ulaşmıştır. Bu bakımdan Hatay’da gezilecek yerler listesi oldukça kabarıktır.

Hatay Hakkında Bilgi

Muhteşem bir Akdeniz şehri olan Hatay, gerek tarihiyle gerek farklı dinleri ve kültürleri bir arada barındırması ile sizlere çok güzel bir tatil imkânı sağlıyor. Akdeniz bölgemizde bulunan ve 5.403 km2 yüzölçümüne sahip olan Hatay’ın en son 2012 sayımlarına göre 1.463.674 kişilik oldukça kalabalık bir nüfusu vardır.

İskenderun ve Antakya’nın geçim kaynağı başta portakal yani turunçgillerdir. Hatay’ın ise genel olarak, ticaret, sanayi, ulaştırma ve inşaat sanayisi geçim kaynakları arasındadır.

Türkiyenin en eski yerleşim yeri unvanını elinde tutmaktadır. MÖ 100.000 yıllarına dayanan geçmişinin izlerini, yapılan arkeolojik araştırmalar ve çalışmalarda görebiliyorsunuz. Özellikle tarihi kalıntılarla kanıtlanan geçmiş sizleri tarihin derinliklerine götürecektir.

Antakya Arkeoloji Müzesi

Hatay’da gezilecek yerler arasında önemli bir konumu bulunan Antakya Arkeoloji Müzesi 1936 yılında başlanan kazı çalışmalarından bu yana bulunan birçok eseri tarih meraklılarını göstermektedir. Bu bakımdan önemli lahit, yazı, heykel ve araçları sergiye açan müzede Hatay’ın binlerce yıllık tarihi hakkında detaylı bilgi öğrenebilir ve halen daha görebileceğiniz Hatay halk kültürünü daha iyi anlayabilirsiniz. Ayrıca Hayat merkeze oldukça yakın olan müze ulaşım açısında da rahattır.

Farklı medeniyetlere ait olduğu tespit edilmiş ve bu bölgeden çıkartılan yüzlerce eser burada sergilenir. Ziyaretçilerin müzeye olan ilgisi, tarihi konulara ve eserlere olan meraktan ileri gelir. Müzeye müzekart ile de giriş yapılabilir.

Saint Pier Kilisesi

Saint Pierre Kilisesi
Saint Pierre Kilisesi

Bu kilise dünyanın ilk katolik kilisesi olarak bilinir. Yeryüzünün ilk kiliseleri arasında yer alan Saint Pier Kilisesi’ne çok sayıda yabancı turist akın eder.

Aslında doğal bir mağaranın mimari eklemelerle kiliseye dönüşmesiyle oluşmuştur St. Pierre Kilisesi. Hem Hristiyanlık için hem de dünya için önemli bir tarihi simge olan kilise tarihte ilk Hıristiyan kelimesinin kullanıldığı bilinen ilk kilisedir. İsa peygamberin 12 havarisinden biri olan St. Pierre o zamanlar gelişmiş bir kent olan Antakya’ya Hristiyanlığı anlatmak amacıyla gelmiştir.

M.S 29 yıllarında yapılan klişe bu özelliğinden dolayı senenin belli dönemlerinde birçok Hıristiyan’a hac görevi için kapılarını açmaktadır. Yılın her dönemi ziyarete açık olan kilisedeki en önemli detaylar arasında kilisenin kendine özgü mimarisi ve dağdan gelen kutsal suyunun yanı sıra o zamanlar baskı gören Hıristiyan toplum tarafından yapılan gizli geçit ve tünellerde bulunmaktadır. Olası bir saldırı anında kiliseyi hemen terk etmek amacıyla yapılan gizli tüneller dağın tepelerine ve diğer tarafına geçmeyi sağlar. Bugün halen daha var olan tünellerde ara ara yürünse de tamamında oluşan çöküntüler nedeniyle geçiş sağlamak mümkün olmamaktadır.

Çevlik Plajı

Çevlik Plajı
Çevlik Plajı

Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan Çevlik Plajı Hatay’ın denize girmek için güzel plajlarından biridir. Özellikle hafta sonları çok kalabalık olabildiği için hafta içi günlerin tercih edilmesi daha güzel olacaktır. Çevlik plajının önemli özelliklerinden biri ise 14 kilometre uzunluğundaki plajıdır. Dünya’nın en uzun plajları arasında yer alan Çevlik Plajı Türkiye’nin de en uzun plajıdır.

Uzun Çarşı

Kente gelen her turistin ve gezginin uğradığı bir çarşıdır. Restoranlarından hediyelik eşyacılara, el işçiliği ürünleri satan yerlerden farklı noktalara kadar dikkat çekici mekanlar bu çarşıda bulunur. Yöreye ait lezzetler burada tadılabilir.

Eski Antakya

Eski Antakya
Eski Antakya

Hatay’ın en gelişmiş ilçesi olan Antakya’nın tarihi aslında Hatay’dan daha eskidir. Bu bakımdan eski Antakya dar sokakları, farklı mimari yapıdaki evleri ve geniş kültürü ile büyük bir keşif imkanı sunmaktadır. Özellikle sokaklar arasında sadece merak iç güdüsüyle dolaşarak kaybolmak gezginleri bambaşka bir dünyaya götürmektedir. Yüzyıllardır Cami, Kilise ve Havra’nın yan yana ve hoşgörü ile yaşadığı sokaklarda inanın kaybolmanın herhangi bir tehlikesi yoktur. Son zamanlarda turizmin gelişmesi ile birlikte gelişen Antakya merkez böğlesin de birçok taş Fransız evlerinden butik otel, kafe, hediyelik eşya dükkanı ve bar bulunmaktadır. Birbirinden farklı birçok insanın doldurduğu bu sokaklarda dolaşmak kesinlikle Hatay’da yapılacaklar listesinde deneyimlenmesi gereken maceralardan biridir.

Ulu Cami

16. yüzyılda Selçuklu mimarisine göre inşa edilen 18. yüzyıldaki depremde büyük kısmı hasar gören bu cami restore edilmiştir. Hatay’ın en eski camisi olarak bilinir.

Harbiye Şelalesi

Turistlerin en uğrak yerlerinden olan Harbiye Şelaleleri, su içerisinde oturabileceğiniz serin  ve güzel bir ortam sunuyor. Görenleri kendine hayran bırakan bu yeri mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Habib-i Neccar Camii

Habib-i Neccar Camii

Roma döneminde Pagan tapınağı olarak kullanılan bu cami, Bizans döneminde kiliseye dönüştürülmüştür. İslamiyetin Anadolu’ya girmesi, bu camiyi Anadolu’nun ilk camileri listesine sokmuştur.

Roma döneminde var olan bir Pagan tapınağının üzerine inşa edilen bu yapı, aynı zamanda Anadolu’nun ilk camisi olma özelliğini taşır. Bahçesinde Hz. İsa’nın havarilerinden olan Yunus ve Yahya’ya ait mezarlar ile onlara inanıp öldürülen Habib-i Neccar türbesi bulunur.

Batıayaz Yaylası

Batıayaz Yaylası
Batıayaz Yaylası

Bu yayla Samandağ ilçesindeki Teknepınar’da bulunuyor.  Doğanın içerisinde piknik yapmak isteyenlerin uğrak yerlerinden olan Batıayaz Yaylası son yıllarda turistlerin de yoğun ilgisini çekmektedir.

Vakıflı Köyü

Vakıflı Köyü
Vakıflı Köyü

Onca tarihi eser ve bölgenin yanı sıra Hatay’ın doğasını görmek ve yayla havası almak için Vakıflı Köyü Hatay’da gezilecek yerler arasındadır. Samandağ’a ulaşmadan önce yol üstünde olan Vakıflı Köyü mevsim zamanlarında birçok misafirini ağırlamaktadır. Özellikle köylü halkın yaşamını ve sohbetini deneyimleyebileceğiniz bölgede ayrıca halkın doğal yollarla ürettiği birçok ürünü de satın alabilirsiniz. Türkiye’nin kalan en son Ermeni köyü olan Vakıflı Hatay’ın herkese ev sahipliği yapan ve birçok kültürü barındıran bir il olduğunu gösteren önemli özelliklerden biridir.

Titus Tüneli ve Beşikli Mağara

Titus Tüneli M.Ö. 300 yılında liman sellerinden korunmak amacı ile yapılmıştır. Titus Tüneli sayesinde yüksekliği 7 metre olan olan selin yönü değiştirilmiştir.

Yaklaşık olarak 2000 yaşında olan Titus Tüneli Roma İmparatorluğu zamanında şehre tehdit unsuru oluşturabilecek sel ve taşkınların yönünü değiştirmek amacıyla üretilmiştir. Dağların içlerinde oldukça geniş ve büyük bir tünel olarak inşa edilen Titus Tüneli yaklaşık olarak 1.500 metre uzunluğundadır. Zamanın aksine bugün turistlik yürüyüşler için kullanılan tünel insanlara gerçekten farklı bir coğrafyada olduğu hissettirir. İnsan eliyle yapılan oldukça ilginç bir yol olan tünel içerisinde kenarlardan bu gibi sular akmaktadır. Bazı yerleri güneş alan bazı yerleri ise tamamen karanlık olan tünel özellikle keşfetmeye meraklı olan gezginler için devamlı ‘’İleride ne var acaba?’’ diye düşündürür.

Titus Tüneli ve Beşikli Mağara
Titus Tüneli ve Beşikli Mağara

Ayrıca 1.5 km gibi kısa bir tarihi zaman içinde yürüyüşten sonra ilerisinde yeşillik ve limon ağaçlarının içerisine çıkan Titus Tüneli Hatay’da en çok ziyaret edilen tarihi mekanlardan biridir. Ülkemizde oldukça yaygın olan mağara ve dağ içi tünellerine Hatay’da sıkça karşılaşabilirsiniz.

Beşikli Mağara
Beşikli Mağara

Titus tüneline girdikten yaklaşık 100 metre ileride sağ tarafta bulunan Beşikli Mağara ise Hatay’daki çoğu tarihi mekan gibi insanları mistik bir havayla karşılamaktadır. İçerisinde bulunan mezarların oda oda ve sütunlarla ayrıldığı Beşikli Mağara içerisinde birbirine açılan kapılardan geçerek heyecanlı bir keşfe çıkabilirsiniz. Özellikle fotoğraf tutkunları için iki mekanda şahane bir fırsat sunmaktadır. Güneşin batmasına yakın vakitlerde tarihin mistik yapısını yakalamak için bekleyen birçok fotoğrafçı görebilirsiniz.

Bakras Kalesi

Bakras Kalesi
Bakras Kalesi

Bakras Kalesi, Hatay’ın Belen ilçesine bağlı Ötençay köyünde bulunmaktadır. Antakya-İskenderun karayolunun 27. km sinde yer alır. Bakras Kalesi Helenistik dönemde kalma tarihi çok eskiye dayanan bir kaledir.

Şehre Dair Öneriler

  • Hatay pahalı bir kent değildir, ancak turistik olduğu için fiyatların yüksek olduğu dükkanlarda pazarlık yapılması önerilir.
  • Tarihi alanlara geziler yapılacaksa mutlaka Müzekart çıkartılmalıdır.
  • Yöresel yemekler ve tatlı çeşitleri tadılmalıdır.
  • Farklı medeniyetlerin buluştuğu bu kentin çevresindeki tarihi bölgeler de ziyaret edilebilir.

Hatay Mutfağı

Hatay Mutfağı

Bu kadar büyük bir tarihi ile birlikte onlarca farklı medeniyeti ağırlayan bu kadim şehirde tabii ki mutfak Dünya ile yarışacak düzeyde ilerlemiştir. Yaygın bilinenin aksine Hatay’ın tek ünlü yemeği künefe değildir. Tabii ki burada bulunan künefenin tadı her şehirdekinden güzel olsa da asıl olan kendine ve Akdeniz’e özgü tatları ve zeytinyağı ile yarattıkları harikalardır. Hatay’da hiç yoksa kesinlikle geniş sofralı bir kahvaltı masasında oturmak gerekir. Öyle ki sadece bütün kahvaltılıkları denemek amacıyla birer dilim yense kahvaltılıklar bitmeden yüksek ihtimalle doymuş olursunuz.

Hatayın Meşhur Yemekleri

Kâğıt Kebabı, oruk, dövme, semirsek, tepsi kebabı, humus, zahter salatası, künefe, peynirli irmik helvası, kabak tatlısı, cevizli biber, küflü çökelek salatası ve daha birçok meşhur muhteşem lezzetli yemekleri bulunmaktadır.

Hatay İlçeleri

Erzin, Dörtyol, Hassa, İskenderun, Belen, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Samandağ, Altınözü, Yayladağı ve Hatay merkez olmak üzere 12 ilçesi bulunmaktadır.

Hatay Komşu İlleri

Adana, Kahraman Maraş, Gazi Antep ve Suriye ile sınır komşusu olmaktadır.

Nerede Ne Yenir?

Kahvaltının yanı sıra denenmesi tavsiye edilen yemeklerin başında ise OrukFellah KöftesiMütebbel, Şişperek ÇorbasıBiberli EkmekKömbeKağıt Kebabı ve Sürk gelmektedir. Size tavsiyemiz kısa sürede oldukça özleyeceğiniz için yemekleri tatmanın yanı sıra dönüş yolunda da yanınıza biraz almanızdır.

Künefe: Hatay adı ile özdeşleşen meşhur künefe, kentin en çok bilinen künefecilerinde tadılabilir. Bu künefeciler yoğun olarak Uzun Çarşı’da bulunur. Sadece Uzun Çarşı değil, Çınaraltı da bu konuda farklı seçeneklere sahiptir.

Arap Mutfağı: Farklı mezeleri ve lezzetli et yemekleri ile Arap mutfağının örneklerini Hatay’da görebilmek mümkündür. Harbiye Şelaler Bölgesi’nde bulunan pek çok restoran ve merkezdeki Antakya restoranları bu konuda turistler için doğru yerlerdir. Ciğer, döner ve kebap çeşitleri de buralarda denenebilir.

Yöresel Kahvaltı: Uzun Çarşı’da bulunan yöresel restoranlarda bölgeye ait kahvaltı kültürü yakından görülebilir. Bu mekanlarda özellikle tatlı ağırlıklı kahvaltılar yapılabilir.

Ulaşım

İzmir, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerden direkt olarak uçakla şehre gelmek mümkündür. Karayolunu tercih edecekler için hemen hemen her ilden otobüs seferleri bulunur.

Şehir içi ulaşımda yaygın olarak toplu taşıma kullanılır. Taksi kullanımı da yaygındır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir