Tahran Gezi Rehberi

14 milyonluk kalabalık bir metropol, İran’ın başkenti Tahran, Alborz sıradağlarının eteklerinde yer almaktadır. Tahran müzeleri, parkları, restoranları ve sıcak dost canlısı yerel halkı ile kozmopolit ve güzel bir şehir.

Şehir, kuzey ve güney olmak üzere kabaca iki farklı bölüme ayrılıyor. Tahran’ın kuzey bölgeleri daha modern, kozmopolit ve pahalı iken, güney kısımları daha az cazibe merkezine sahip ancak daha ucuz.

İran, daha önceden İsrail’i ziyaret etmiş turistlerin ülkeye girişini kabul etmiyor. Yani daha önceden İsrail’i ziyaret ettiyseniz pasaportunuzu yenilemeniz gerekmekte. İran’a Türk vatandaşları vizesiz giriş yapabilir.

Tahran geziniz boyunca görmenizi tavsiye ettiğimiz yerleri yazımızda bulabilirsiniz.

Azadi Kulesi

Azadi Kulesi
Azadi Kulesi

Bu anıt, Tahran’ın uzun zamandır sembolü konumundadır. Pers İmparatorluğu’nun 2500. yıl dönümünü anmak için inşa edilmiş, Sasani ve İslam mimarisinin unsurlarını birleştirmiştir. Kulenin girişi doğrudan ana tonozun altındadır ve bodrum katındaki Azadi Müzesi’ne açılır. Yabancılar için giriş 150,000 İran Riyali.

İran Senatosu (Kakh-e Majles-e Sena)

İran Senatosu

Mimar Heydar Ghiaï tarafından tasarlanan binanın kubbesi mimari zorluğu açısından dünyanın sayılı kubbelerinden birisidir.

Tahran Şehir Tiyatrosu (Te’atr e Shahr)

Te’atr e Shahr

Mimar Ali Sardar Afkhami 1960’larda ana binayı tasarladı, daha sonra bina eklerle genişledi.

Baharestan

Baharestan
Baharestan

1906 yılında açılan tarihi İran parlamento binasıdır.

Kapalıçarşı (Bâzâr Bozorg-e Tehrân)

Bâzâr Bozorg-e Tehrân

Tahran’ın güneyinde yer alan bu tarihi Pazar yerinin koridorlarının toplam uzunluğu 10 km’den fazladır.

Milad Kulesi

Milad Kulesi
Milad Kulesi

Milad Kulesi dünyanın dördüncü en yüksek kulesidir ve Tahran’daki hemen hemen her yerden görülebilir. Gözlem salonuna giriş için biletlerin önceden rezerve edilmesi gereklidir. Burada ülkenin en pahalı restoranlarından biri haline gelen yerden 390 metre yüksekliğinde dönen bir restoran vardır.

Tahran’da 50’den fazla müze ve 100’ yakın sanat galerisi bulunmaktadır. Müzeleri ve galerileri de Tahran seyahatinize dahil edebilirsiniz.

Ulusal Mücevher Hazinesi (Treasury of the National Jewels)

Treasury of the National Jewels

Burayı Pazartesi ve Pazar günleri hariç her gün 2:00 ile 16:30 arası ziyaret edebilirsiniz. Dünyanın en büyük mücevher koleksiyonu burada yer alır. Dünyanın en büyük kesilmemiş yakutunu, 34 kilo altından oluşan altın küreyi ve diğer 51,366 değerli taşı burada görebilirsiniz. Giriş: turistler için 200.000 IRR’dir. Ücretsiz turlar İngilizce olarak da verilmektedir.

Kutsal Savunma Müzesi

Her gün 08:00 – 12:00 ve 13:00 – 17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. İran askeri tarihini, tarihsel öneme sahip tankları, roketleri ve diğer araçları burada görebilirsiniz. Giriş: 360,000 IRR.

Golestan Sarayı

Golestan Sarayı

Tahran’daki tarihi eserlerin en eskilerinden birisidir. Kompleks, 17 saray, müze ve salondan oluşmaktadır. Golestan (Gül Bahçesi) Sarayı aynı zamanda kraliyet ikametgahı olarak kullanılır. Bahçesi şehrin kalbinde serinlik ve huzur sunar.

Niavaran Sarayı

Niavaran Sarayı

Birkaç bina ve bir müzeden oluşan tarihi bir komplekstir. Qajar hanedanı Naser al-Din Şah zamanından kalma Sahebqraniyeh Sarayı da kompleksin içinde yer almaktadır.

Abgineh Müzesi

Abgineh Museum

Tarih öncesi cam ve seramik eserlere ev sahipliği yapar.

Ulusal Halı Müzesi ve Halı Galerisi (Carpet Museum & National Rug Gallery)

Carpet Museum & National Rug Gallery

İran’ın her yerinden 18. yüzyıldan günümüze uzanan çeşitli İran halıları sergileniyor. 7.000 kitap içeren bir kütüphanesi de var.

Rıza Abbasi Müzesi

Safevî dönemdeki ressamlardan biri olan Rıza Abbasi adını almıştır. Bu müzenin koleksiyonları MÖ 2. binyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan bir döneme aittir.

Tahran Çağdaş Sanat Müzesi

 

Van Gogh, Pablo Picasso ve Andy Warhol gibi büyük sanatçıların eserleri dahil olmak üzere birçok esere ev sahipliği yapıyor. Bu müzenin koleksiyonu eski İmparatoriçe Farah Diba tarafından seçilmiştir. Müze çoğunlukla İranlı ve Arap sanatçıların sergileri için kullanılıyor.

Saadabad Sarayı

 

Tahran’ın Shemiran bölgesinde bulunan İran’ın Pahlavi hanedanlığı tarafından yaptırılan bir saraydır. Kompleks ilk olarak 19. yüzyılda Qajar hanedanı ve kraliyet ailesi tarafından kullanılmıştır.

Negarestan Bahçesi

 

Çağdaş İranlı ressamların yarattığı etkileyici bir koleksiyona sahip büyük ve güzel bir bahçe ve sanat galerisidir. Birkaç saat geçirmek ve biraz dinlenmek için harika bir yer. Bahçedeki ağaçların arasında temiz havanın tadını çıkarın.

Parklar

Kolakchal Dağı’nın dibindeki Niavaran semtindeki Jamshidieh Parkı, Tahran’daki en güzel parklardan biridir.

Niavaran Parkı Tahran’ın en ünlü ve keyifli halk parklarından biridir. Niavaran semtinde, Niavaran Saray Kompleksi’nin hemen güneyinde yer alır.

Park Mellat Valiasr Caddesi’nde (Orta Doğu’nun en uzun caddesi) yer almaktadır. Ulusal televizyon merkezinin yakınında bulunan Tahran’daki en büyük parktır.

İran Mutfağı

Keyifli İran mutfağını deneyimlerken, menüdeki fiyatlardan %9 vergi, %10-15 servis ücreti ve %10 bahşişin hariç tutulabileceğini unutmayın. Tahran seyahatiniz boyunca size rehberlik etmesi için yerel lezzetlerden bahsetmek istedik:

Kebap koobideh: Maydanoz ve soğanla karıştırılmış, mangalda kuzu veya sığır eti.

Juje kebabı: Izgara tavuk parçaları; İran’da en yaygın yemeklerden biri.

Kebap barg: Marine edilmiş kuzu, tavuk veya sığır eti.

Kebap Bakhtyari: Mangalda fileto kuzu (veya dana eti) ve tavuk göğsü karışımı.

Kebap tabei: Tavada hazırlanan ev yapımı ızgara et.

Khoresh e bademjan: Domates ve safranlı patlıcan güveci .

Khoresh e fesenjan: Nar şurubu veya öğütülmüş ceviz ile tatlandırılmış güveç.

Qorme sabzi: Pırasa, kişniş ve kuru çemen gibi otlar ile yapılan yahni.

Khoresh e karafs: Haşlanmış kereviz ve et.

Khoresh e alu-esfenaj: Haşlanmış kuru erik, ıspanak ve et.

Khoresh e havij: Haşlanmış havuç ve et.

Dizi: Nohut ve patatesli koyun eti

Sup e morgh: Tavuk ve erişte çorbası

Sup e jow: Arpa çorbası

Sirabi: İşkembe çorbası

Adasi: Mercimek çorbası.

Lubia polow: Yeşil fasulye ve kıyılmış etli pilav

Albalu polinası: Ekşi kirazlı pilav ve tavuk

Shirin polesi: Tatlı havuç, kuru üzüm ve badem içeren pilav


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir