
Özellikle yemeklere kattığı tat ile hafızalara kazınan, anca kokusu nedeniyle insanların sarımsak, içerdiği bol miktarda vitamin, protein, demir ve fosfor maddeler ile tam bir doğal antibiyotik olarak vücutta koruyucu bir görev üstlenmektedir. Şifalı bitkiler arasında yer alan sarımsak tüketiminin, yapılan bilimsel araştırmalarda kanser önleyici bir özelliğinin olduğu ve her gün tüketilmesinin vücutta oluşabilecek kanser riskini azalttığı belirtilmektedir.
Keşfi Orta Asya’da olan ve tarihi Mısırlıların var olduğu zamanlara kadar giden sarımsak insanoğlu için mükemmel bir yiyecektir. Sarımsak, yüzyıllar boyunca hem besin hem de tedavi amaçlı kullanılan bir gıda olarak tüketilmiştir.
Sarımsak sebzesi, 200 santime kadar büyüyebilen bir bitki türüdür. Bir adet sarımsağın içerisinde genel olarak 20 diş sarımsak oluşur. Sarımsağın her bir dişi ortalama olarak 1 gram civarındadır. Sarımsağı kurutarak ya da yağını çıkartarak kullanabilirsiniz. Bir kişinin gün içerisinde tüketmesi gereken en fazla sarımsak çeşitleri şu şekildedir.
- Sarımsak – 2 diş
- Kurutulmuş sarımsak – 700 ile 1300 mg
- Sarımsak yağı – 0,04 ile 0,013 arasıdır.
Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Günümüzde sarımsak içerisindeki yüksek antioksidan yapı ve vitamin-mineral deposu olduğundan hem bitkisel tedavi yöntemlerinde hem de ilaç yapımlarında kullanılmaktadır. Sarımsağın genel olarak, kalp rahatsızlıklarına, kolesterole, tansiyon hastalıklarına ve kansere karşı iyi geldiği bilinmektedir.
Sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirir: Düzenli olarak tüketilen sarımsak, vücutta hastalıklara karşı mücadele eden antikorları güçlendirdiği, antioksidan yapısı ile hastalıklara karşı direkt mücadele ettiği kanıtlanmıştır. Bu nedenle sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirerek vücuda faydalı olur.
Sarımsak tansiyon hastalığına iyi gelir: Yapılan araştırmalara göre sarımsak içerisindeki maddelerle birlikte kan hücrelerinde bir takım etkileşimler sebep olarak damarları temizlediği ve kan akışının daha sağlıklı yapılmasını sağladığı belirtilmiştir. Daha sağlıklı kan akışı sayesinde tansiyon hastalıkları da önlenmiş olur.
Sarımsak cilt sağlığına faydalıdır: İçerisindeki yüksek antioksidan ve antibakteriyel etkiler ile cildinize zarar verebilecek tüm etmenleri ortadan kaldırır ve daha sağlıklı bir cilde kavuşmanızı sağlar. Sarımsak yağı kullanarak cilt sağlığınızı kazanabilirsiniz.
Sarımsak yemekleri korur: Çiğ etler üzerinde bulunabilecek ölümcül salmonella virüsüne karşı sarımsak kullanılmalıdır. Yemeklerinize katacağınız sarımsak ile her hangi bir besin zehirlenmesine karşı önlem almış olursunuz.
Sarımsak mantara iyi gelir: Ayak mantarlarına karşı sarımsak yağı ya da sarımsak suyu kullanarak sarımsağın içerisindeki antioksidan yapıdan faydalanabilirsiniz.
Sarımsak kalbe faydalıdır: Düzenli olarak tüketilen sarımsak damar sertliği gibi problemleri azaltıcı etki göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre 3 yıl boyunca her gün 1000 mg sarımsak tüketimi sonucunda damar sertliklerinin giderildiği kanıtlanmıştır. Bu nedenle sarımsak ilerleyen yaşlarda olabilecek herhangi bir kalp krizi riskini en aza indirmektedir.
Sarımsak nezleye iyi gelir: Sonbahar aylarının başlangıcında düzenli olarak tüketmeye başlayacağınız sarımsak ile kış aylarında geçirebileceğiniz soğuk algınlıklarını hafifletebilirsiniz. Düzenli sarımsak kullanımı sonucunda bağışıklık sisteminiz güçlenecek ve kolay hasta olmayacaksınız.
Kanser başta olmak üzere, içerdiği mineral ve aminoasitler sayesinde beyin kanaması ve kalp krizi riskini azatlığı bilimsel deneyler ile kanıtlanmıştır. En önemli etkilerinden biri şüphesiz tansiyon düzeltici etkiye sahip olmasıdır. Yüksek tansiyonu olan hastaların sarımsak tüketilmesi doktorlarca önerilmektedir. Sarımsak tüketimi hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar. Ayrıca damarların genişlemesini sağladığı için damar tıkanıklığını önlemede oldukça etkilidir.
Her gün tüketilecek sarımsak ile vücudun hastalıklara karşı direnci artacak, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalık sizden uzak olacaktır. Ancak uzmanlar çiğnenerek yenilmesi durumunda çok daha fazla etkili olacağını belirtmektedir.
Sarımsağın Zararları Nelerdir?
Sarımsak vücuda bir çok faydası olan bir sebze türüdür. Ancak her besin gibi gereğinden fazla tüketildiğinde ya da besin alerjisi bulunan insanlarda sarımsak zararlı olabilir. Bu tür vakalarda genel olarak mide de rahatsızlık, şişkinlik hissi, ağızda koku, deride iğne batması hissi ve kaşıntı gibi durumlar görülmektedir.
Sarımsağın bir başka özelliği de fazla tüketildiğinde kanı incelten bir yapıya sahip olmasıdır. Her hangi bir ameliyat durumunda ince kanın durdurulması zor olacağından kan kaybı fazla yaşanabilir. Bu nedenle böyle bir durum söz konusu olduğunda bilinçli olmalısınız