Kripto Paralar Hakkında 7 Temel Bilgi

Kripto Paralar Hakkında 7 Temel Bilgi

Son yıllarda en dikkat çeken gündem maddelerinden biri kripto paralardır. Yaklaşık 10  yıl önce yaşamımıza giren bu yeni para birimleri, bir süre sessizce geliştirilse de, birkaç yıldır toplumda  herkes kesimdeki insanların çok fazla dikkatini çekmiş durumda.

Teknoloji ve internet dünyasında  kripto para birimleri herkes tarafından tanınmıyor. Bu konunun önemli detaylarına  değinip kafanızda yer alan soruları yanıtlamaya  çalışacağız. Böylece kripto paraları daha rahat anlayabileceğiniz bir seri oluşmuş olacak  ve ilerleyen zamanlarda bu konuya aktif olarak dahil olmak isteyenlerin neler yapması gerektiği konusunu aydınlatmış olacağız. Çünkü kripto paralar teknoloji dünyasında bile hala ilgili kitlelere yeterince ulaşmıyor.

Kriptoloji Nedir? 

“Kripto/kriptoloji” nedir bunu açıklığa kavuşturmakta yararlı  olacaktır.. Kriptoloji, bir şifreleme bilimidir. Verilerin (rakam, yazı  veya herhangi bir mesaj) belirli bir sisteme göre şifrelenmesi, güvenli bir ortam aracılığıyla alıcıya gönderilmesi ve bu şifreleme sisteminin  incelenip çözülmesi ile verilerin ortaya çıkması süreci olarak da anlatılabilir.

Kripto para nedir? 

Şifreleme sistemi ile  kullanılan, Kripto Paralar matematik algoritmaları işe şifrelenmiş yeni nesil digital para birimleridir. Banka kartlarımız ile sanal ortamda yaptığımız işlemlerde yıllardır bu paraları kullanıyorduk aslında

Bankaların kasalarından paralar çıkmadan, sanal olarak paraları harcıyorduk ve bir nevi bu paralar da kripto paralardı çünkü sadece sistemlerde rakamsal değişiklikler meydana geliyordu. Yeni nesil kripto paralar da temelde bu sistemle çalışıyor diyebiliriz. Dünyadaki diğer para birimlerine göre kripto paralar  herhangi bir hükümet veya merkezi otorite tarafından yönetilemiyor, henüz. Bu da, kriptoların daha güvenli olarak anılmasını sağlıyor.

Kripto paralar ilk olarak nasıl ortaya çıktı? 

Kullandığımız paraların  Lidyalılar tarafından ortaya çıkarılmış olduğunu biliyoruz.  Kripto para ilk olarak nasıl ortaya çıktı? İnternet dünyasının en gizemli konularından  biri şu anda bu, ilk kripto para yani bitcoini kim ortaya çıkardı? Bitcoinin yaratıcısı  olarak her ne kadar tüm kaynaklar “Satoshi Nakamoto” ismini işaret etmeye devam etselerde, bu ismin kimi veya neyi temsil ettiği ne yazıkki bilinmemektedir. Yani kripto para birimleri (toplum tarafından ilk ve en çok benimsenen kriptolu para birimi Bitcoin olduğu için) Bitcoin Sahoshi Nakamoto takma ismini kullanan bir kişi veya kişiler tarafından geliştirilen, açık kaynak kodlu bir yazılım

Kripto para nasıl üretiliyor? 

Bu paraların üretimi de  tamamen kullanıcı temelli bir modele sahip. Burada en önemli husus , her kripto para biriminin belirli bir üretim sınırı vardır. Kripto paraların  üretim açısından bir sınırı bulunuyor. Bu nedenle de her geçen gün bu paraya ilgi artıyor çünkü bulunması giderek zorlaşıyor.

Kripto para bulmak için matematik problemler, yazılımlar tarafından çözülmeye çalışılıyor. Dileyen herkesin algoritmaları çözerek üretebilme hakkı olduğu için de en çok çalışan, daha çok üretiyor diyebiliriz.

Kripto para güvenli mi? 

Kripto para,  merkezi bir otorite ile yönetilemediği için temelinde güvenlidir . Karşı karşıya oldukları en büyük risk ise fiziksel bilgisayarlarda yer alan kripto paralarınız, eğer sanal bir cüzdana aktarılmamışsa bu bilgisayarların çökmesi sonucu bu paralar kaybolabiliyor. . Diğer bir tehdit ise hack’lenme. Yüksek işlem hacminden dolayı  kripto paralar çok fazla saldırı alabiliyor. Bu saldırılardan siz de zarar görebiliyorsunuz.Kripto paraların güvenliğinin temeli ise “blockchain” adı verilen bir teknolojiye dayanıyor.

Blockchain nedir?

Blockchain in kelime anlamı ^blok zinciri^dir.  Teknolojik tanımını “şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtık veri tabanı” olarak daha önce başlı başına bir yazı olarak paylaşmıştık. En çok bitcoin ile adı duyulan blockchain, esasında  “veri” olan her yerde kullanılabilecek bir teknolojidir. Bitcoin’de bloklar kripto para alışverişine dair bilgileri barındırır.  Sağlık sektöründe ise  hastaların en küçük tıbbi bilgilerini taşıyor olabilir. Bu sistem bloklar halinde ve dağıtık olarak kullanıldığı için takibi mümkün olmayacak bir hale geliyor. Sizden çıkan bilgi, karşı tarafa ulaşana ve kodlar eşleşip bu bilgi açığa çıkana kadar kimse tarafından ulaşılamıyor, yönetilemiyor veya yönlendirilemiyor.

Bitcoinde kullanılan blockchain teknolojisini ele alacak olursak eğer bloklar üzerinde para alışverişi bilgileri taşınıyor ve her bir işlemin doğruluğu, “bitcoin” kazanmak için problem çözen madenci adı verilen kişiler tarafından sağlanıyor. Böylece yapılan işlemin doğruluğu onaylanmış oluyor.

Hükümetler kripto paradan neden korkuyor? 

Kara para aklama, vergi kaçırma gibi illegal işler için çok rahat kullanılabileceği için kripto para birimleri devletler tarafından tehdit olarak algılanabiliyor. Bu paralar sanal defterlerde tutulduğu için ve milyonlarca kullanıcının bilgisayarında yer aldığı için merkezi bir otorite tarafından takip edilemezler. Bu da hükümetler için engel teşkil etmektedir.  Ayrıca buna benzer nedenlerle  sivil toplum örgütleri  ve bankalar bu konuda hükümetlere baskı uyguluyorlar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir